קנאביס רפואי משמש לטיפול באנשים המאובחנים בתסמונת פוסט טראומטית (PTSD) וסובלים מבעיות שינה, דיכאון והשפעה שלילית על אורח החיים הנורמטיבי.
איך מאבחנים את התסמונת, מהם הקריטריונים לטיפול בקנאביס ואיך מקבלים את המרשם?
שלומי סנדק מסביר: הטיפול בקנאביס רפואי במסגרת המאושרת על ידי משרד הבריאות, מתמקד בעיקר במצבים רפואיים בעלי תסמינים והשפעות גופניות כמו למשל כאבים, דלקות ומחלות נוירולוגיות שונות.
עם זאת, קנאביס רפואי מסייע רבות גם בפן הנפשי, ותחום זה נחשב לתחום מבטיח בו נרשמה הצלחה מחקרית וטיפולית ברחבי העולם, שעל בסיסה מכיר כיום משרד הבריאות בישראל בכמה מצבים מאובחנים שמאפשרים למטופלים לקבל מרשם לקנאביס רפואי.
בראש רשימת המצבים המאובחנים בתחום הנפשי והפסיכיאטרי שמאפשרים לאדם קבלת אישור לטיפול בקנאביס רפואי, עומדת אבחנה אחת עיקרית:
תסמונת פוסט טראומטית (PTSD), שמוכרת יותר בשמה המקוצר פוסט טראומה.
תסמונת זו משפיעה באופן שלילי ומשמעותי על חייהם של הסובלים ממנה, יוצרת תופעות לוואי קשות כמו בעיות שינה ותסמיני דיכאון, ובאופן כללי נחשבת למצב רפואי שדורש טיפול, אך למרות זאת, לא כל הלוקים בתסמונת זו יודעים בכלל על קיומה.
מהי פוסט טראומה, וכיצד מאבחנים אותה?
פוסט טראומה היא מצב רגשי מאובחן וקבוע שכולל בין היתר הימצאות בחרדה מתמשכת, המלווה בדרך כלל בהתקפי זעם המופנים כלפי כל הסובבים, בהפרעות קשב וריכוז ובהפרעות שינה חמורות עד כדי חוסר שינה מתמשך שמוביל לחוסר תפקוד. מצב של פוסט טראומה הוא מצב בו גם זמן רב לאחר אותו אירוע, האדם ממשיך להגיב בעוצמה רבה ולא פעם חווה מחדש את האירוע הטראומטי.
הפרעה פוסט טראומטית עשויה להופיע לאחר חוויה קשה בצבא ("הלם קרב") או באזרחות, בעקבות אירוע שנחווה כאירוע מסכן חיים – אונס, אלימות, תאונת דרכים קשה, התעללות, מוות או פגיעה של אדם קרוב, וכו'.
אירועים רבים שעלולים להיתפס בתור "סתם אירועים קשים" עשויים במקרים רבים לעורר תסמינים פוסט טראומתיים שאינם מזוהים על ידי אלו הלוקים בהם, מה שמוביל במקרים רבים לכך שאדם סובל מהתסמונת אך לא מודע לקיומה.
בניגוד למחלות אחרות בהן אנו ממהרים לגשת לרופא לצורך קבלת יעוץ או טיפול, במקרה של פוסט טראומה הנטיה הראשונית היא להדחיק, לא לספר ולשתף, ולפעמים לוקח שנים עד שאדם פונה לעזרה או נוטה לאבחן את עצמו כסובל מהתסמונת.
לכן, מומלץ לבצע אבחון (עצמי, לפני שפונים לפסיכיאטר מומחה) של תסמונת פוסט טראומתית, בהתבסס על המאפיינים והתגובות השכיחים ביותר בקרב הלוקים בה:
- התקפי דיכאון ו/או חרדה – מתפרצים ורגעיים או קבועים
- הימנעות והדחקת מחשבות חוזרות שקשורות לחוויה הטראומטית
- הפרעות שינה וקושי בהרגשת רוגע ושקט נפשי
- קשיי ריכוז וזיכרון – לטווח הקצר או הארוך
- התרחקות מכל מאפיין שעלול להזכיר את האירוע הטראומטי
- נטייה להתרחק ממחשבות ורגשות כואבים עד כדי הינתקות רגשית ואדישות לסביבה
- סף תסכול נמוך יחסית, נטייה לעצבים והתפרצויות זעם, בעיקר כלפי אנשים קרובים
- הפרעות שינה חמורות או נדודי שינה חוזרים המלווים בסיוטים
- קשיים ביצירת קשרים חברתיים – עד כדי התנתקות מוחלטת מהחברה
מי שסובל מאחד או יותר מהתסמינים הללו, עשוי לסבול מתסמונת פוסט טראומטית,
ולכן עליו לגשת לתהליך אבחנה שיעזור לו להכיר בבעיה.
תהליך זה מתחיל בפנייה לרופא משפחה וקבלת הפנייה לפסיכיאטר, וממשיך בפגישה (אחת או יותר) עמו, אשר במהלכה יסביר לו המטופל אודות המאפיינים הרלוונטיים אליו והצורה בה הם פוגעים בחיי היום יום שלו.
לאחר הפגישה עם הפסיכיאטר עשוי המטופל להתבקש לעבור מבחני זיכרון ו/או בדיקה במעבדת שינה,
ולאחר מכן יקבל מהפסיכיאטר את האבחנה.
המטרה בבדיקות הללו היא לבדוק האם קיימים קשיי זיכרון שמאפיינים את התסמונת, ולבחון כמה פעמים מתעורר המטופל במהלך השינה, במטרה לאתר קשיי שינה חמורים שעלולים לנבוע ממקור טראומטי.
אדם שקיבל אבחנה מהפסיכיאטר לפיה הוא לוקה בתסמונת פוסט טראומטית יכול להתחיל את תהליך קבלת רישיון השימוש בקנאביס רפואי, אשר לאחריו הוא יוכל לקבל את התרופה ולהתחיל בטיפול עצמו.
קנאביס רפואי לטיפול בפוסט טראומה – איך זה עובד?
מאחר וקנאביס רפואי מקל על מרבית מהסימפטומים המקושרים לתסמונת הפוסט טראומטית, מרגיע כעסים ומונע את בעיות השינה,
הטיפול בו מאפשר למטופלים להמשיך באורח חיים נורמלי למרות האירוע והטראומה המתלווה אליו.
לכן, משרד הבריאות והיחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) מאשרים את הטיפול בקנאביס לסובלים מפוסט טראומה,
במקרים שעומדים בקריטריונים מסוימים הנקבעים לפי נוהל 106 ו"רשימת ההתוויות" לטיפול בקנאביס רפואי.
יעילותו של הקנאביס הרפואי בטיפול בתסמינים השונים של פוסט טראומה נובעת מכך שהחומר הפעיל העיקרי בקנאביס (THC ו/או CBD) יוצר אפקט משכך במערכת העצבים המרכזית ומדכא עוררות היתר של אזורים מסוימים במוח שעלולה לעורר את תסמיני הטראומה. אפקט משכך זה מרגיע את כלל שרירי ומערכות הגוף בזכות פעילותו המאלחשת על קולטני המערכת האנדוקנאבינואידית – באותו אופן שבו קנאביס רפואי (בעיקר CBD) תורם לטיפול באפילפסיה ובתסמינים התנהגותיים של תסמונת האוטיזם.
השפעתו החיובית של הקנאביס אינה מסתכמת בשיכוך המתח והלחץ הנפשי, שיפור השינה או מניעת התקפי החרדה והסיוטים, אלא כוללת גם תרפיה נפשית מקיפה והתנתקות מהבעיות הפיזיות והנפשיות שמגבילות את הסובל מהתסמונת הפוסט טראומטית. תרפיה זו מעוררת את הגוף והנפש, מעלה את מצב הרוח ורמת החיוניות ותורמת לשיפור אורח החיים הכללי של המטופל.
טיפול בפוסט טראומה – איך מקבלים מרשם לקנאביס רפואי?
טיפול בקנאביס רפואי לפוסט טראומה, ככל טיפול אחר בקנאביס במסגרת חוקית ומפוקחת של משרד הבריאות, מתבצע בצמוד להנחיות המפורטות בנוהל 106 ("רשימת ההתוויות") ובפיקוח של פסיכיאטר מומחה שעבר הכשרה ייעודית של משרד הבריאות לטיפול בקנאביס. כמו כן, מאחר ומדובר בטיפול רגיש, הוא אמור להתבצע רק על בסיס תרופה ראויה ואיכותית ולא כזו מטיב מפוקפק או כזו שנרכשה ממקור לא ידוע בשוק החופשי.
הקריטריונים העיקריים של משרד הבריאות בנוגע לטיפול בקנאביס במקרים של פוסט טראומה עוסקים במספר התרופות הקונבנציונליות המינימלי שמטופל צריך להתנסות בהן (2 תרופות שונות – למשל 'ציפרלס', 'מירו' או 'קלונקס')
וכן במשך הזמן שעבר מאז האירוע הטראומתי, שצריך לעמוד על 3 שנים לפחות.
כמו כן, המטופל שמגיש את הבקשה חייב להעיד על כך שהוא סובל מתסמינים שמשפיעים על איכות חייו באופן משמעותי,
ולא מאפשרים לו לחיות אורח חיים נורמטיבי.
כמו כן, חשוב לציין כי ישנו קריטריון אחד חיוני שקובע כי הטיפול בקנאביס לפוסט טראומה מיועד עבור בגירים בלבד ואינו מתאפשר לילדים מתחת לגיל 18, וכי במקביל לטיפול התרופתי מתבצע גם טיפול פסיכולוגי צמוד במשך 3 חודשים לפחות.
מכיוון שהוצאת המרשם לקנאביס רפואי מול פסיכיאטר עבור טיפול בפוסט טראומה הוא תהליך חריג יחסית לנורמה המקובלת בעולם הפסיכיאטריה, לא תמיד קל למצוא פסיכיאטר מומחה שימליץ על הטיפול ויאפשר למטופל לקבל אישור ממשרד הבריאות.
האחריות הגדולה שצריך לקחת על עצמו פסיכיאטר שרוצה להמליץ על טיפול בקנאביס גורמת לפסיכיאטרים רבים להימנע כליל מעיסוק בטיפול בקנאביס רפואי, ולכן מי שרוצה להתחיל את התהליך יצטרך בדרך כלל ייעוץ והכוונה למציאת המומחה הנכון שימליץ על הטיפול.
זקוקים לייעוץ והכוונה בדרך לטיפול בקנאביס רפואי עבור פוסט טראומה?
מרכז "סנדק" לקנאביס רפואי מציע לכם ליווי מלא כל הדרך אל קבלת המרשם, ולאורך כל הליך הטיפול לאחר קבלת המרשם.
השאירו פרטים, ונחזור אליכם בהקדם כדי לעזור לכם להוציא רישיון.
נכתב ע״י מנשה בטיטו