פסיכוטרפיה כטיפול בפוסט טראומה

הגוף והנפש זוכרים – פסיכותרפיה כטיפול בפוסט טראומה

טראומה נפשית , על כל סוגיה מזעזעת את הנפש והגוף, ולעיתים קרובות יש לה השפעות רבות פנים וארוכות טווח.
השפעות אלה כוללות פגיעה נפשית, בעיקר תסמונת פוסט-טראומטית, כמו גם פגיעה עמוקה בתחומים הקוגניטיביים, הגופניים, החברתיים, הבין-אישיים והתפקודיים.
השפעותיה המזיקות של הטראומה הנפשית רלוונטיות במיוחד לחברה הישראלית הסובלת מחשיפה חוזרת ונשנית לטראומה המונית. 

בדרך כלל אירוע זה נחווה כאיום משמעותי המאיים על החיים, כגון פיגוע, מלחמה, אונס, אלימות, תאונה, מחלות וכדומה.
האירוע נחווה כאשר ישנו פוטנציאל סכנה ממשית על החיים, גם אם הסכנה איננה התממשה. מצב של פוסט טראומה הוא מצב בו גם זמן רב לאחר אותו אירוע, כאשר הסכנה הממשית חלפה, האדם ממשיך להגיב בעוצמה רבה..

פסיכוטרפיה כטיפול בפוסט טראומה

מצבים ותגובות לחוויה טראומטית ( פוסט טראומה )

  1. העולם מפחיד – העולם נחווה פתאום מפחיד, מאיים ולא בטוח. פחד או חרדה עשויים להחוות כתוצאה מהיזכרות באירוע הטראומטי, אבל לעיתים הם עשויים לצוץ "ללא הסבר". מפריעות בתפקוד היומיומי ודורשות טיפול.  
  2. סיוטים מאירוע הטראומה – מחשבות חוזרות וסיוטים לא רצויים שקשורות לחוויה הטראומטית או ממש החזרים (פלאשבקים) של האירוע, 
  3. קשיי ריכוז – לעיתים מופיעות בעיות ריכוז בקריאה, במעקב אחרי שיחה או קושי לזכור דברים שאחרים אמרו. אלו נובעים מכך שהמוח עסוק בניסיון לעבד ולשחזר את האירוע הטראומטי ולכן לא מספיק פנוי על מנת לזכור ולהתרכז ולעבד חומרים חדשים.  
  4. הימנעות והתרחקות – מכל דבר שעלול להזכיר את האירוע הטראומטי או מגורמים הקשורים באופן עקיף לטראומה. אם הטראומה אירעה בשעת ערב  למשל, נטיית האדם תהיה שלא לצאת מהבית בערבים.  
  5. קרירות רגשית – נטייה להתרחק ממחשבות ורגשות כואבים ולפעמים גם ניסיון להימנע מכל רגש בכלל. האדם עצמו חש חסר רגש ולעיתים אף מכנה עצמו "חי מת".  
  6. דריכות ועוררות – כל גירוי קל מקפיץ או מבהיל, אפילו גירויים ניטרליים ולא מאיימים. הדופק מהיר ומתח השרירים גבוה באופן מתמיד. 

טיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית  ( PTSD  ) באמצעות פסיכותרפיה

מטפל שסיים לימודי פסיכותרפיה ומתמחה בטיפול בפוסט-טראומה יוכל להמליץ בחשיפה מבוקרת, המבוססת על ניסיון לעבד מחדש את החוויה הטראומתית, על ידי היחשפות לגירויים ולזיכרונות המאיימים.
הטיפול הפסיכותרפי מתמקד באירוע הטראומתי ומאפשר למטופל להצליח להפריד בין החוויה הטראומתית הממשית לבין חווית הפחד המתעוררת בעקבות גירויים ניטרליים מן היום יום.
חשיפה במקום מוגן ובטוח עוזרת למטופל להתמודד עם החרדה ומחזירה לו את תחושת השליטה בחייו.

הטיפול בדרך כלל הינו טיפול ארוך טווח, המבוסס על פסיכותרפיה דינמית במסגרתה נבחנת מצוקה האדם בהווה לאור אירועי עבר ולאור השפעתם של קשרים עם דמויות מטפלות משמעותיות מהילדות.
כמו כן, בטיפול מטפל מוסמך לימודי פסיכותרפיה שם דגש על דרכי ההתמודדות הרגשית של המטופל וכיצד ניתן להתאים אותם למציאות היום יומית. 

 טיפול בטראומה באמצעות מטפל שסיים והתמחה בלימודי פסיכותרפיה יכול להיות קצר וממוקד אם אכן מדובר בבעיה ספציפית רגשית.
המפגשים נסובים סביב המוקד הטיפולי הנבחר במשותף.

פעמים רבות המטופל עצמו בוחר להמשיך בדרך של ליווי פסיכולוגי והבנה ארוכים יותר, אז למטופל ולמטפל יש חופש לדון בדברים רבים הקשורים לעולמו של המטופל ולהתנהלותו. כך המטופל לומד להכיר את עצמו, לצפות את תגובותיו ולשפר את תחושת הביטחון העצמי ואת הקשר שלו עם סביבתו.

מטפל מוסמך לימודי פסיכותרפיה יסייע בטיפול לאנרגיה כלואה להשתחרר, לתנועה שנעצרה להשלים את עצמה, לעוררות למצוא פריקה הולמת, לרגש למצוא ביטוי ולאמונות – משמעות חדשה. תהליך מחלים זה יכול להביא להתמרה, להתמלאות של הפרט באנרגיית חיים ולחוויה של חיות והתרגשות.

שתף בפייסבוק
שתף בווטסאפ
שתף במייל
שתף בטלגרם
מאמרים ופוסטים דומים:

תוכן עניינים

הרשמו לניוזלטר שלנו